Privatekonomi 


 

Jag vill förenkla det svåra. Alla får inte inkomster och utgifter att gå ihop. Då kan en budget vara till stor hjälp. Ange vilka utgifter som beräknas komma de närmaste månaderna. Det kan vara hyra, försäkring, ränta, amorteringar. Jämför sedan utgifterna med inkomster som beräknas komma in under månaderna.

 

Tips 

När du har gjort en budget och vet hur mycket pengar som går åt varje månad så är mitt tips att öppna ett särskilt bankkonto som är gemensamt för familjen där sätter respektive in ett belopp var genom automatisk överföring. Ett sätt är att bestämma insättningsbeloppet i förhållande till respektives nettoinkomst. Från det gemensamma bankkontot betalas sedan alla räkningar som är gemensamma för hushållet. 

 

Spara


 

Du vill säkert göra något roligt, till exempel en resa. Då bör du sätta av en del av din lön, pension eller andra inkomster för att kunna använda till trevligheter.

 

 

Krediter


 

De flesta har någon gång behov av att låna pengar. det kan vara till att köpa bil, boende eller för att få vardagsekonomin att gå ihop. Jag har upptäckt att alltför många lånar pengar via SMS lån trots att den effektiva räntan är över 400 %. Det innebär också risk att man hamnar hos kronofogden och det blir problem med att hyra lägenhet, skaffa teleabonnemang osv. Jag hoppas att alla har en bra bankkontakt som kan hjälpa till med att reda ut ekonomiska bekymmer. 

 

Tips

Se till att inte övertrassera ditt bankkort. Banken kan spärra det och då får du problem att betala eftersom många affärer, restauranger inte tar emot kontanter.